Martina Pinkasová

Děti bez hranic

16. 02. 2017 12:42:33
Trendem současnosti je tzv. liberální výchova. Dítě se stává partnerem hodným diskuse, navzdory faktu, že jsou mu pouhé tři roky. Kam se poděl rozumný přístup k našim dětem a proč se vytrácí tzv rodičovské vzory?

Bez hranic a mantinelů

Výchova dětí je dlouhodobý proces, který vyžaduje moře trpělivosti a oceán důslednosti. Možná právě proto vznikl liberální přístup k výchově. Důslednost jde stranou a místo ní nastupuje dialog. A dítě? Tomu nastává v hlavě zmatek. Doma může cokoliv. Společnost a zařízení typu škola nebo školka však vyžadují něco jiného. Chtějí dodržování pravidel a určitého řádu. To ale dítě striktně odmítá. Proč by taky mělo respektovat učitele, když nerespektuje ani vlastní rodiče?

Na čí straně je vina?

Pokud se domníváte, že vina je na straně toho malého, nepopsaného človíčka, je to velký omyl. Na vině jsou především rodiče, jejichž úkolem je dítěti od samého počátku ukazovat, co je správné a co ne. Od základních návyků jako pozdravit a poděkovat, přes hygienické až k vzájemné důvěře. Ta spočívá v tom, že dítěti zadáte za úkol uklidit si hračky před odchodem do školky. A jste si naprosto jisti, že ono Váš požadavek splní. Protože je to pravidlo. Když to neudělá, budete se zlobit a to přece nechce.

Naprostou chybou by bylo říct: "Já to za tebe uklidím, pojď obleču tě do školky". Dítě se na to začne spoléhat. Když něco neudělám, je tu přece máma nebo táta. Oni už to za mě udělají. Bohužel z těchto maličkostí se časem může stát veliký problém, se kterým si rodiče nebudou vědět rady. A dítě jim tzv. "přeroste přes hlavu".

Buďte jim vzorem

Jak praví klasik "děti jsou obrazem vlastních rodičů". Kopírují od Vás, co děláte a jak se vyjadřujete. Slyší, jestli zdravíte, děkujete. Po dítěti nemůžete chtít, aby zdravilo učitele ve škole, když Vy sami to při vyzvedávání dítěte ze školky neděláte. Proto zkuste zpomalit a zamyslet se nad vlastním jednáním a nad skutečností, co vlastně od toho malého človíčka vyžadujete.

Ať už zvolíte jakýkoli styl přístupu k dítěti mějte na paměti, že ten malý človíček strašně rychle vyroste. A je jen na Vás, jaký základ mu dáte Vy sami. Proto vše berte s humorem, optimismem a nutnou dávkou důslednosti. On Vám to časem jistě s vděkem vrátí.

Autor: Martina Pinkasová | karma: 21.54 | přečteno: 912 ×
Poslední články autora